Procurorul general, Eduard Harunjen, și-a anunțat demisia

Actualizare 13:30 Preşedintele Igor Dodon a luat act de demisia procurorului general şi a semnat decretul de eliberare a acestuia din funcție​. Şeful statului a spus că noua conducere a Procuraturii Generale trebuie să fie aleasă în cel mai scurt timp și în strictă conformitate cu legislația.​

În plus, Dodon a declarat că noul procuror general trebuie să dețină cetățenia R. Moldova, să aibă experiență în organele Procuraturii, să fie integru și capabil să restabilească buna imagine a instituției, asigurând investigarea multiplelor ilegalități comise în trecut.

Actualizare 12:30 Procurorul general, Eduard Harunjen, și-a anunțat demisia.

Într-un comunicat de presă, Harunjen susține că „Procuratura a fost supusă unor atacuri fără precedent” în ultimii 28 de ani, reacția „unora” care „s-au speriat de munca procurorilor” și ar acționa acum „în cel mai barbar mod”. Harunjen califică drept „absurdă” și hotărârea noi majorități parlamentare, care marți a decis că Harunjen fusese numit în 2016, ca procuror general prin încălcarea prevederilor legale. Mai mult, el îi atrage atenția președintelui Igor Dodon, care se pregătea să-l demită prin decret (după cum anunțase miercuri consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi), că ar fi stabilit un precedent periculos „prin care orice grup de politicieni să poată demite sau anula activitatea procurorului general în funcție de propriile interese și scopuri”.

În interpretarea lui Eduard Harunjen, dacă era demis în baza constatării că numirea sa fusese ilegală, toate deciziile și documentele semnate în ultimii trei ani ar fi fost lovite de nulitate. Harunjen​ a explicat că a demisionat „pentru a proteja imaginea Procuraturii Generale și munca întregului corp de procurori”​.

Actualizare: 11:50

Consiliul Superior al Procurorilor și-a declinat competența în legătură cu două din învinuiri aduse de ministrul de interne, Andrei Năstase, procurorului general, Eduard Harunjen, și pentru care cerea începerea unei anchete penale. Potrivit TV8, a acceptat însă al treilea cap de acuzație, formulat de ministrul de interne, și anume coparticipare la urzurparea puterii de stat. CSP a decis inițierea unei cauze penale pe numele lui Harunjen în acest caz.

Acuzațiile pentru care CSP și-a declinat competența au fost că Harunjen ar fi participat la mai multe scheme criminale „cu scopul de a proteja și a acoperi făptuitorii”, fiind vorba despre contrabandă cu țigări, spălare de bani și evaziune fiscală.

Al doilea era legat de lucrările de reparație în noul sediu al Procuraturii Generale.

-----------------------------------

Fostul procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a cerut să fie audiat joi la ședința Consiliului Superior al Procurorilor, înainte ca instituția să ia vreo decizie în privința procurorului general Eduard Harunjen. Marți, Parlamentul a decis să Harunjen nu era eligibil pentru a lua șefia Parchetului General, în 2016.

Marți dimineață, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a anunțat că nu va da curs cererii ministrului de interne Năstase de a se convoca într-o ședință pentru a discuta cazul Harunjen, afirmând că nu va ceda „presiunilor”. Ministrul de interne solicitase CSP-ului să pornească urmărirea penală împotriva procurorului general, Eduard Harunjen, pentru coparticipare la uzurparea puterii de stat, depășirea atribuțiilor de serviciu, amestec în înfăptuirea justiției și corupere pasivă. Joi însă, CSP a decis să examineze totuși sesizarea lui Andrei Năstase, iar unul din procurori, relatează Agora.md, a propus chiar ca Harunjen să fie suspendat pe perioada unei anchete independente.