Comemorări cu ocazia a 24 de ani de la masacrul din Srebrenica

Mii de oameni au comemorat, astăzi, 24 de ani de la masacrul de la Srebrenica din 1995, când forțele sârbilor bosniaci au omorât peste 8000 de bărbați și băieți musulmani, într-unul din cele mai tragice evenimente ale perioadei de după al doilea război mondial din Europa. Rude ale celor omorâți au participat la ceremoniile de astăzi când au mai fost îngropate rămășițele pământești a 33 de victime, ce au fost recent identificate. Până acum au fost identificaţi 6 610 oameni omorâți la Srebrenica.

Într-o declaraţie de presă de astăzi a Departamentului de stat american se spune că „acest capitol dureros al istoriei europene nu trebuie niciodată negat sau uitat” și Statele Unite „sunt alături de cei care continuă să își caute dreptatea în justiție”. „Ne reafirmăm sprijinul constant pentru cei care fac eforturi pentru respectarea demnității și onoarei celor ucişi, inclusiv pentru cei care aşteaptă încă să își găsească odihna veșnică”, se spune în declaraţia Departamentului de stat american.

O ceremonie de aducere aminte a avut loc la Sarajevo pe 9 iulie, la care a participat si preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și premierul de la Belgrad, Anna Brnabic. Ea a declarat ca masacrul de la Srebrenica a fost „o crimă oribilă”. Nouă organizaţii civice din Serbia au dat publicităţii o declaraţie în care consideră „o rușine” faptul că până acum Serbia nu a recunoscut oficial masacrul de la Srebrenica drept genocid.

Comisarul pentru politica vecinătății și extindere al Uniunii Europene, Johanes Hahn, și coordonatoarea politicii externe Federica Mogherini au dat o declaraţie comună, astăzi, considerând tragedia de la Srebrenica drept „un genocid” și „unul din momentele cele mai întunecate ale umanității din istoria modernă a Europei”.