„Ucraina și Moldova au un țel comun, să fie retrase trupele rusești” (Volodimir Zelenski)

Moldova - Premierul Maia Sandu în prima vizită la Kiev cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, 12 iulie 2019

Aflată joi la Kiev, unde a discutat cu președintele Volodimir Zelenski, premierul Maia Sandu a reafirmat sprijinul R.Moldova pentru „integritatea teritorială” a Ucrainei. Președintele Zelenski, pe de altă parte, și-a exprimat speranța că noul guvern va participa „activ” la negocierile privind soluționarea conflictului din Transnistria și a reamintit că atât Ucraina, cât și Moldova au un țel comun, să fie retrase trupele ruse de pe teritoriul lor. „Nu vom permite nimănui să ne impună o așa-numită federalizare” a mai declarat Zelenski la o conferință de presă comună cu premierul Maia Sandu.

Președintele Zelenski a mai declarat că „nu vede nici o problemă” ca cetățenii celor două țări să poată călători numai cu acte de identitate și și-a exprimat spernța că noua guvernare de la Chișinău va „satisface necesitățile de educație” în limba maternă a minorității ucrainene din R.Moldova.

Ulterior, Maia Sandu a anunțat, pe Facebook că a fost anulată restricția de 90 de zile de aflare pe teritoriul Ucrainei pentru transportatorii moldoveni de mărfuri și pasageri.

Următoare a vizită în străinătate a premierului Maia Sandu este la Berlin, pe 16 iulie.