Ministrul de externe polonez Jacek Czaputowicz a spus că așteaptă de la Guvernul Sandu să combată corupția şi să „excludă oligarhia”

Ministrul de externe polonez Jacek Czaputowicz. 14 mai 2019

Polonia va sprijini politica de pre-aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și este gata să-și împărtășească experiența privind ajustarea reformelor în perioada de pre-aderare pentru toate instituțiile interesate, a spus la Chișinău ministrul afacerilor externe al Poloniei, Jacek Czaputowicz, informează agenţia IPN.

Oficialul polonez a spus că se așteaptă ca programul Guvernului Sandu va fi axat, în primul rând, pe domenii sensibile, precum combaterea corupției, reforma în domeniul afacerilor interne, „excluderea oligarhiei” din Moldova.

La rândul său, șeful diplomației moldovene, Nicu Popescu, a spus că a discutat cu omologul său polonez despre viitorul Parteneriatului Estic, datorită căruia exporturile Moldovei sunt acum predominat către țările Uniunii Europene.

Nicu Popescu a spus că dorește eliminarea tarifelor de roaming între statele membre ale Parteneriatului Estic și UE și intensificarea relațiilor bilaterale pe linia mai multor instituții, inclusiv Ministerul de Interne, dar și în domeniul telecomunicațiilor. De asemenea, se va pune accentul pe securitatea cibernetică. Nicu Popescu a anunțat că va fi luni, 15 iulie, la Bruxelles, unde va relua aceste subiecte în fața tuturor miniștrilor de externe europeni. Oficialul polonez are prevăzute întrevederi cu prim-ministra Maia Sandu, cu președintele Igor Dodon și cu președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.