Ursula von de Leyen pleacă la Varșovia pentru a discuta componența viitoarei sale Comisii Europene

Ursula fon der Leyen, președinta aleasă a Comisiei Europene

Preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va fi joi în Polonia pentru a discuta programul şi componenţa noii Comisii, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al guvernului polonez Piotr Mueller. El a precizat că Polonia este interesată să obţină un portofoliu important în noua Comisie Europeană, cum ar fi „afacerile economice, energia, piaţa liberă şi concurenţa, dar şi transportul şi agricultura".

Potrivit ziarului Rzeczpospolita, citat de agențiile internaționale, Varşovia are în vedere şapte nume, între care trei miniştri, trei membri ai Parlamentului European şi pe Krzysztof Szczerski, şef de cabinet al preşedintelui Andrzej Duda.

Actuala Comisie Europeană a activat împotriva Poloniei articolul 7 din Tratatul UE pentru situaţia statului de drept. Polonia, alături de restul țărilor din Grupul de la Vișegrad, a blocat, în consecință, alegerea celor doi candidați cap de listă (Manfred Weber și Frans Timmermans) la conducerea Comisiei, iar eurodeputații partidului polonez de guvernământ PiS au votat pentru Ursula von der Leyen.