GRECO cere R.Moldova mai multe eforturi pentru combaterea corupției în rândul parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor

Grupul de State Contra Corupţiei (GRECO), comitet specializat al Consiliului Europei în prevenirea şi combaterea corupţiei, a cerut R.Moldova să intensifice eforturile pentru combaterea corupţiei în rândul parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor. Într-un raport, care evaluează aplicarea recomandărilor făcute guvernului de la Chișinău în 2016, se constată că până acum au fost aplicate, în totalitate, numai patru din totalul de 18 recomandări.

GRECO atrage atenția că sistemul legislativ încă nu este suficient de transparent și cere să fie publicate regulat proiectele de lege și informațiile aferente, pentru a permite o dezbatere publică solidă. Se remarcă și faptul că nu s-au luat încă măsuri suficiente pentru a combate conflictul de interese între parlamentari.

GRECO critică, de asemenea, componența Consiliului Superior al Procurorilor, din care continuă să facă parte, automat, ministrul justiției și președintele Consiliului Superior al Magistraturii. GRECO salută reforma constituțională care prevede numirea procurorului general pentru un mandat unic, care nu poate fi reînnoit şi publicarea Codului de etică al procurorilor.