Procuratura Generală refuză să dea curs denunțului penal făcut de Andrei Năstase

Andrei Nastase la 10 iunie 2019

Procuratura Generală a respins cerea ministrului de interne Andrei Năstase de deschidere a unui dosar penal împotriva „tuturor celor implicați în tentativa de uzurpare a puterii de stat”. Procuratura Generală a precizat, într-un comunicat, că motivul refuzului este „lipsa faptei infracțiunii”. PG a mai arătat că „hotărârea a fost adoptată în rezultatul analizei circumstanţelor faptice, aprecierea probelor administrate, fiind bazată pe raţionamentele de ordin juridic”.

Pe 18 iunie, ministrul de interne anunța că a depus „un denunț la Procuratura Generală prin care am denunțat această tentativă de uzurpare a puterii în stat și am cerut procurorului general să inițieze o cauză penală în conformitate cu legislația, care ar duce la tragerea la răspundere penală a tuturor celor implicați în această tentativă, conform articolului 339, al. 1, Cod Penal”.

Andrei Năstase a reacționat joi, pe facebook, la refuzul Procuraturii Generale, susținând că decizia este „o noua dovada că uzurparea puterii in stat este o operatiune concertata si coorodonata tocmai de catre cei obligati, prin atributiile constitutionale pe care le au, sa contribuie la eliberarea si democratizarea Republicii Moldova”.