Un raport al Comisiei pentru Informații al Senatului american afirmă că vulnerabilitatea la amestecul Rusiei în alegeri persistă

Raportul procurorului independenr Robert Mueller

Comisia pentru Informații al Senatului american, într-un nou raport privind amestecul Rusiei în alegerile din 2016, dat publicității joi (25 iulie) arată că sistemele din toate cele 50 de state americane au fost probabil vizate într-un anumit mod și că vulnerabilitatea persistă și în campania 2020, iar autoritățile federale nu au acordat atenția necesară amenințării.

Ancheta Comisiei a constatat că amestecul Rusiei în alegerile americane prezidențiale a început încă din 2014 și a continuat pînă cel puțin în 2017. Raportul arată, așa cum au afirmat și diferiți oficial din zona serviciilor de informații, că nu există dovezi că ar fi fost modificate voturile sau că ar fi fost compromise mașinile de vot.

Cu toate acestea, raportul arată că oficialii americani consideră că rușii probabil că au „scanat” sistemele în fiecare stat - „paginile web legate de alegeri, informația despre alegătorii, software-ul sistemelor electorale și companiile de servicii electorale”. „Departamentul pentru Securitate Internă a dezvăluit acum doi ani că hackeri ai guvernului rus au vizat 21 de state în timpul ciclului electoral din 2016”, se mai spune în raportul care are multe zone secretizate.

Comisia pentru Informații a constatat și neajunsuri la nivelul comunicării guvernului federal cu autoritățile statelor americane despre natura și gravitatea amenințării.

„Oficialii electorali din statele americane nu au fost suficient avertizați sau pregătiți să facă față unui atac al unui actor ostil națiunii”, se arată în raport. Guvernul federal „nu a furnizat niciun motiv clar pentru statele să ia această amenințare în serios”, se mai arata în raportul citat de presa americană.

La audierile din aceasta saptamina din Congresul american, fostul procuror special Robert Mueller, care a analizat implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016, a avertizat și el că Rusia și alte multe state vor căuta să se amestece și în alegerile viitoare din 2020.

Investigația Comisiei pentru Informații a Senatului american este singura anchetă bipartizană asupra amestecului Rusiei în alegerile americane din 2016.