Președintele Iohannis, după ședința CSAT, care a discutat tragedia de la Caracal: „corupţia şi incompetența distrug statul”

Klaus Iohannis, după ședința CSAT

După ședința Consiliului National Pentru Apărarea Tarii de la Bucureşti, care a avut pe agendă și crimele de la Caracal, care au șocat opinia publică românească, preşedintele României, Klaus Iohannis, a criticat acţiunile autorităților spunând: „Am ajuns aici pentru că guvernele din ultimii ani au umplut ţara de incompetenți în funcţii, au pus slugi şi oameni incapabili. Corupţia şi incompetența distrug statul”. „Garantarea siguranței cetățeanului trebuie să fie prioritatea zero a clasei politice. Cetățeanul trebuie să îşi recâștige încrederea în stat şi în instituţii, iar un prim pas obligatoriu e eliminarea definitivă din sistem a celor care nu îşi fac această datorie”. Din analizele situaţiei de la Caracal au reieșit grave deficiențe, inclusiv atitudinea refractară a lucrătorilor poliţiei faţă de victimă, preşedintele României catalogând întârzierile drept „criminale”. Preşedintele Iohannis a mai anunțat și că a solicitat Guvernului Dăncilă ca, până la finalul lunii august, să elaboreze o serie de măsuri pentru ca astfel de situaţii să nu se mai întâmple.

În România, Mihai Fifor, vicepremier pentru parteneriate strategice, va fi numit ministru interimar la Ministerul de Interne, informează agenţia Mediafax citind surse din cadrul instituţiei. Numirea vine după ce Nicolae Moga şi-a dat demisia, în cursul zilei de marţi, ca urmare a tragediei de la Caracal, când autoritățile statului nu au acţionat corespunzător, iar o adolescentă de 15 ani a fost răpită, violată și omorâtă, deși reușise să anunțe serviciul de urgentă 112.