Moscova a criticat protestele Japoniei după vizita lui Medvedev pe o insulă din Kurile

Ministerul rus de externe

Ministerul rus de externe a criticat declarațiile de protest ale autorităților japoneze în legătură cu acțiunile Moscovei pe insulele Kurile, calificându-le drept inadmisibile. Tokio a condamnat vizita recentă a premierului rus Dmitri Medvedev pe insula Iturup și exercițiile militare rusești de pe insula Kunașir.

În declarația ministerului rus de externe se spune că insulele Kurile sunt teritoriul suveran al Rusiei, ca urmare a situației de la sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial, iar comentariile Japoniei ar putea fi calificate drept o tentativă de imixtiune în afacerile interne ale Rusiei.

De mulți ani, Japonia contestă jurisdicția rusească asupra celor patru insule ale lanțului Kurile care au revenit URSS la încheierea celui de al Doilea Război Mondial. Din cauza disputei teritoriale, Rusia și Japonia nu au semnat până acum un acord de pace.

În noiembrie anul trecut, Japonia a anunțat că ar fi dispusă să revină asupra declarației din 1956, în care URSS cădea de acord să întoarcă două insule – Habomai și Șikotan - după semnarea unui acord de pace. La finele lui iunie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova nu intenționează să transmită Kurilele Japoniei.