Sâmbătă 10 august se reiau protestele la Moscova

În timpul protestelor din 3 august

Ministerul rus de externe a convocat vineri un diplomat al ambasadei americane la Moscova pentru a protesta faţă de ceea ce consideră o „ingerinţă” în treburile interne ale țării. Motivul nemulțumirii rusești este avertismentul adresat de ambasada americană săptămâna trecută, mai ales cetățenilor americani din Rusia, să evite zonele din Moscova unde sâmbăta trecută a avut loc un protest împotriva deciziei autorităților de a interzice unor candidați ai opoziției să participe în alegerile de la Moscova, din septembrie.

Avertismentul, o practică normală a ambasadei, cuprindea numele străzilor afectate de manifestație și o hartă a zonei, publicate pe pagina de internet al ambasadei și pe contul ei de Twitter. Rusia a mai convocat joi și un diplomat german pentru a protesta împotriva postului public german Deutsche Welle, care ar fi afișat în viziunea Moscovei „apeluri directe la manifestaţie” pe reţelele de socializare.

Între timp, ambasada americană a postat un nou avertisment, legat de protestul planificat pentru sâmbătă 10 august, dar de această dată fără o hartă a zonei unde va avea loc. Mitingul de mâine este autorizat, dar se pare că organizatorii ar vrea să continue cu un marș sau concert, evenimente neautorizate, care au putea provoca din nou intervenția masivă a forțelor de ordine.

Peste 2.300 de persoane au fost reținute după protestele de la Moscova din 23 iulie și 3 august. Statele Unite, Uniunea Europeană, Canada și organizații internaționale pentru apărarea drepturilor omului au criticat utilizarea „disproporționată” a forței împotriva protestatarilor. Poliția a fost de asemeni criticată pentru faptul că i-a împiedicat pe mulți jurnaliști să relateze despre protestele de al Moscova: unii au fost reținuți, altora li s-a confiscat echipamentul.