Alexandru Slusari cere Procuraturii declanșarea unei anchete penale împotriva lui Iurie Leancă, Dorin Drăguțanu, A. Candu și Anatol Arapu

Alexandru Slusari (ACUM), la tribuna Parlamentului, 1 iulie l2019

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bancar, Alexandru Slusari, a cerut Procuraturii Generale și Ministerului de Interne să pornească o urmărire penală pentru neglijența în serviciu pe numele fostului premier Iurie Leancă, fostului guvernator al BNM, Dorin Drăguțanu, fostului ministru al Economiei, Adrian Candu, și a ex-ministrului de Finanțe, Anatol Arapu.

„Comisia de anchetă privind elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bancar a constatat că, după ce Guvernul a decis acordarea garanțiilor de stat pentru creditele de urgenţă acordate de Banca Naţională a Moldovei în valoare de 9,5 mlrd lei, cele trei bănci au activat fără a dispune de o administrare specială de stat și au sustras sume colosale de bani din sistemul bancar al Republicii Moldova. Așadar, conducerea Guvernului și a Băncii Naționale au acționat în acea perioadă cel puțin cu neglijență crasă în serviciu”, a argumentat Slusari. Ulterior, garanțiile au fost transformate în datorie de stat.

Potrivit Comisiei, „promotorul principal al acordării garanțiilor de stat” ar fi fost Andrian Candu, care era atunci ministru al Economiei.