Cotidianul.md publică un articol semnat de Alexandru Cozer în care autorul se întreabă dacă reforma justiției are marca Maia Sandu sau marca Igor Dodon? În opinia lui Alexandru Cozer, poate cea mai mare problemă pentru felul în care (nu) au funcționat lucrurile în cei 28 de ani de independență moldovenească a fost situația din justiție. Felul în care a acționat acest sistem a făcut ca astăzi să avem dezechilibrul uriaș din societate, cu 3-4% din populație extrem de bogată și peste 80% la limita subzistenței, pentru care unica salvare de sărăcie a fost emigrarea. Autorul se întreabă, așadar, dacă reforma justiției are marca Maia Sandu sau marca Igor Dodon, dacă domeniul va avea parte de comisii de evaluare, evaluatori independenți și străini, eliminarea elementelor corupte sau „reparație cosmetică” gen CNA, cu un om nou în frunte și nicio schimbare de substanță?
Economistul Veaceslav Ioniță constată într-o postare pe blogul său că timp de un an, exporturile în Republica Moldova s-au plafonat la nivelul de 2.750 milioane USD, înregistrându-se o creștere de 0% la exporturi. Expertul Institutului „Viitorul” a venit cu două recomandări în adresa autorităților, pentru a debloca exporturile. O deosebită atenție a atras exporturilor de Grăuncioase și industriei automotive din Zonele Economice Libere (ZEL), care au asigurat 40% din creștere. „Problema numărul unu a fermierilor nu este producția agricolă, dar dificultățile enorme la exportul lor. Logistica actuală și monopolizarea exporturilor a creat blocaje pe piață”, a scris expertul în economie, Veaceslav Ioniță. Potrivit acestuia, este necesară consolidarea Zonelor Economice Libere în atragerea investițiilor străine în industrie.
„Noul Acord de guvernare PSRM-ACUM: Amenințări, oportunități și costuri politice”, este titlul comentariului semnat de Iulian Chifu pentru Deschide.md. În opinia autorului, PSRM și ACUM trebuie să semneze un acord de Guvernare, dacă doresc să continue mezalianța și după alegerile locale. Deja situația cred că intră într-o perioadă de acțiuni impuse: ACUM fie rămâne ca guvernare în vitrină, executând pretențiile lui Dodon-PSRM, fie e debarcată, potrivit planului, iar puterea e preluată deplin după locale de socialiștii pro-ruși. E o chestiune de alegere politică. (…) Pe de altă parte, perspectiva unui acord PSRM-ACUM ridică probleme politice majore: în perioada electorală, ACUM a promis – semnat, jurat, etc – că nu face alianță cu PDM și cu PSRM. Dincolo de naivitatea abordării, acordul anti-oligarhic cu Dodon a fost un prim compromis cu costuri la propriul public.
Agenția de știri IPN îl citează pe deputatul Dumitru Alaiba care afirmă că legea ce interzice utilizarea și comercializarea pungilor de plastic nu are încă stabilită data în care vor intra în vigoare sancțiunile contravenționale pentru cei care încalcă prevederile legale. Deputatul a precizat că „în legea adoptată în anul 2017, partea cu penalizările a dispărut din proiect. Deși amenzile au existat în votul din prima lectură, în votul din a doua lectură modificările la Codul Contravențional au dispărut pur și simplu”. Un nou proiect de lege prevede că persoanele fizice vor fi amendate cu sume de până la 4500 de lei pentru utilizarea și vânzarea pungilor și veselei din plastic, în timp ce persoanele juridice vor fi amendate cu până la 12000 de lei. Utilizarea și comercializarea veselei din plastic va fi sancționată din 1 ianuarie 2021.
De ce a plecat Vlad Plahotniuc? Va reveni? Este titlul unei analize semnate pentru Agenția de știri IPN de către directorul acesteia, Valeriu Vasilică. Plecarea subită și ascunsă a fostului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, din Moldova, a fost neașteptată pentru foarte multă lume, inclusiv pentru el personal. Asta de aceea că a cheltuit prea multe resurse de tot felul, a spart prea multe tipare, cu prea multă hotărâre, și-a făcut cu bună știință prea mulți oponenți sau chiar dușmani, ca să ne putem imagina că a luat în calcul la modul serios și această variantă de retragere din țară. Va reveni Vlad Plahotniuc în Moldova? Va reveni, cu voie sau fără voie. Fără voie, dacă va fi adus de noua putere, care pentru aceasta trebuie să aducă dovezi sigure, mai întâi pentru comunitatea internațională, că el are legătură cu măcar o parte din ce i se incriminează. De voie, pentru că ambiția nu are alt leac decât realizarea unor planuri „mărețe”, trasate din timp, în special, dacă ele iată-iată se și realizau. Comentatorul Victor Surugiu scrie pentru portalul Noi.md că după ce a fost numit în funcția de șef al Centrului național anticorupție (CNA), Ruslan Flocea a fost prezentat colectivului instituției și a început să-și exercite atribuțiile. În același timp, discuțiile pe marginea concursului desfășurat în parlament nu contenesc. Unii deputați nu exclud că numirea noului director CNA poate fi temporară, prin analogie cu funcția procurorului general interimar. Înlocuirea poate avea loc în cel mai scurt timp, după introducerea amendamentelor în legislația de profil. Victor Surugiu citează experți potrivit cărora conducerea CNA va trebui nu doar să îmbunătățească imaginea instituției și să schimbe percepția ei de către societate, dar și să implementeze noi priorități în activitatea acesteia. La ordinea de zi mai e și izbăvirea de persoanele care au executat comenzi politice și de angajații care au probleme de integritate.