Președintele lituanian Gitanas Nauseda: North Stream II „este o lovitură dată eforturilor de diversificare a livrărilor de energie în UE”

Președintele lituanian Gitanas Nauseda

Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, i-a spus cancelarei germane Angela Merkel că țara sa consideră „periculos” proiectul conductei Nord Stream II, care va mări exporturile directe de gaze ale Rusiei către Germania prin Marea Baltică, cu ocolirea țărilor din estul Europei, inclusiv a Ucrainei. Nauseda le-a vorbit reporterilor la o conferință de presă comună cu Merkel, după discuțiile purtate de cei doi lideri la Berlin: „Ne-am exprimat opinia despre Nord Stream II, care este destul de sceptică. În primul rând, conducta prezintă un anumit pericol și este o lovitură dată eforturilor de diversificare a livrărilor de energie în Uniunea Europeană”.

Președintele lituanian a mai pledat pentru apărarea intereselor Ucrainei, care poate avea de suferit cel mai mult, dacă nu mai controlează tranzitul gazelor rusești către Uniunea Europeană. Conducta Nord Stream II aflată în construcție ar urma să dubleze capacitățile de export de gaze ale Rusiei către Uniunea Europeană prin Marea baltică, dar este aspru criticată de țări din estul Europei și de Statele Unite, care spun că va face și mai dependentă Europa de gazele rusești.