Parlamentul de la Chișinău a aprobat revenirea la sistemul electoral pe liste de partid. Votul în diaspora va dura 2 zile

Parlamentul a adoptat în ultima lectură revenirea la vechiul sistem de alegere a deputaților pe liste de partid, anulând sistemul mixt. Pentru au votat 59 de deputați ai coaliției PSRM-ACUM.

Pachetul de amendamente la Codul Electoral mai conține prevederi care vor ușura votul în străinătate și vor reglementa mai clar donațiile în fondul electoral al partidelor, permițând și donațiile din partea cetățenilor moldoveni din diaspora. Votul în secțiile din străinătate va organizat timp de 2 zile, în zilele de sâmbătă și duminică, iar cetățenii moldoveni din străinătate pot vota și cu pașaportul expirat.

Amendamentele mai relaxează interdicția finanțării partidelor de peste hotare, prevăzând că pot primi în fondul electoral deschis înainte de alegeri donații de la cetățenii moldoveni din străinătate care nu depășesc mărimea de 3 salarii medii pe economie per cetățean. În cazul donațiilor pe plan intern, acestea sunt limitate le 6 salarii medii pe economie în cazul persoanelor fizice și la 12 salarii medii pe economie în cazul firmelor. Amendamentele la Codul Electoral includ și alte restricții pentru finanțarea partidelor în campania electorală. Pentru a intra în vigoare, ele mai trebuie promulgate de șeful statului.