Parlamentul de la Chișinău a aprobat mai multe modificări în politica bugetar-fiscală şi vamală

Parlamentul Republicii Moldova

Parlamentul de la Chișinău a aprobat modificări în politica bugetar-fiscală şi vamală. Deputații au votat, în ședința plenară de astăzi, modificări ale Codului fiscal, Legii cu privire la tariful vamal, Legii privind plata pentru poluarea mediului, Legii privind sistemul public de asigurări sociale, Legii cu privire la tichetele de masă şi Legii privind declararea voluntară şi stimularea fiscală.

În vederea simplificării administrării fiscale, în cazul persoanelor fizice, se va reţine 12% impozitul pe venit la sursa de plată. Totodată, va fi modificată cota redusă a TVA de 10% prin aplicarea cotei standard a TVA de 20% pentru livrările efectuate de către agenții economici ce desfășoară activitate de întreprinzător în domeniul HoReCa (hotele, restaurante şi cafenele).

Proiectul de lege conţine prevederi prin care este revizuit tratamentul fiscal a tranzacțiilor comerciale prin intermediul trimiterilor poştale internaționale.

Un compartiment separat din proiect se referă la modificarea Legii privind plata pentru poluarea mediului prin care se propune majorarea cu 20% a plății aplicate asupra mărfurilor ce poluează mediul înconjurător.

Proiectul de lege mai conține modificări referitoare la tichetele de masă. Va fi modificat tratamentul fiscal prin aplicarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii la tichetele de masă şi menținerea în continuare a scutirii acestora de impozitul pe venit şi primele de asigurări sociale.

Parlamentul este în sesiune extraordinară între 12-16 august.