Rusia s-a declarat miercuri dispusă să „examineze" o eventuală revenire în G8, grup din care a fost exclusă în 2014, în urma anexării abuzive a peninsulei ucrainene Crimeea și a sprijinului acordat separatiștilor din estul Ucrainei. Preşedintele american Donald Trump a declarat marţi că el ar sprijini reintegrarea Rusiei în G7, petru că ar fi logic să revină într-un grup unde se discută mult despre Rusia. „Dacă cineva propune asta, nu aș avea probleme să sprijin o astfel de inițiativă” a declarat Trump pe 20 august, marcând o nouă ruptură cu aliaţii săi din G7 care urmează să se întâlnească în acest weekend la Biarritz, în sud-vestul Franţei.
„Dacă la acest summit se ia și o decizie privind Rusia, atunci bineînţeles noi o vom examina şi vom răspunde", a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Anul trecut, Moscova afirmase că nu vrea să reintre în G8 după un prim apel al lui Donald Trump, declarându-se satisfăcută să lucreze în formatul G20. Pentru Lavrov, formatul G20 fiind „un mecanism destinat să ajungă la un consens", spre deosebire de G8, care ar lucra cu „ultimatumuri”.
Președinte francez Emmanul Macron a respins însă ideea revenirii Rusiei în grupul principalelor state industrializate, fără ca Moscova să facă în prealabil vreun gest serios pentru a aplana criza ucraineană. „Ar semnaliza slăbiciunea G7 dacă am accepta revenirea Rusiei fără nici o condiție” a declarat Macron miercuri.
La Berlin, cancelara germană Angela Merkel și premierul britanic Boris Johnson s-au opus și ei revenirii Rusiei, în absența oricărui progres în negocierea unei soluții pentru criza ucraineană. Mai mult, premierul britanic a invocat și alte obstacole, în primul rând cazul Skripal și faptul că Rusia este acuzată că a „folosit arme chimice” pe teritoriul Marii Britanii.