Liderul regiunii separatiste transnistrene, Vadim Krasnoselski, cere de la Chişinău tancul instalat ca monument în raionul Ungheni, lângă râul Prut. Krasnoselski se declară îngrijorat de faptul că tancul, un monument al Armatei Sovietice, ar fi periodic vandalizat. „Dacă voi nu ştiţi să apăraţi memoria soldatului sovietic, vă rog să ni-l daţi nouă”, a spus Krasnoselski joi, în cadrul unei conferințe de presă la Tiraspol.
„Este vorba despre un tanc IS-3, care este într-o stare jalnică, a spus Krasnoselski. În plus, din câte știm noi, acesta nu figurează ca valoare istorică în Republica Moldova și nu este la balanța nimănui. Și este pur și simplu vandalizat. Iată de ce vreau să fac apel la conducerea moldovenească: dacă nu puteți să protejați memoria istorică a soldatului sovietic, dați-ne tancul nouă, Transnistriei. Noi îl vom aduce în ordine, îl vom pune pe postament și acesta va fi un mărturie vie a victoriei armamentului sovietic în Marele război pentru apărarea patriei”, a spus Vadim Krasnoselski.
Tancul din satul Cornești din raionul Ungheni a fost scos din râul Prut în 1982 și instalat ca monument la memorialul din localitate, cu țeava îndreptată către România.
Ziarul de Gardă notează că ultima oară, tancul s-a aflat în atenția publică în primăvara anului 2016, când ministrul Apărării din acea perioadă, Anatol Șalaru, a decis să-l demonteze. Împotriva acestei intenții au protestat reprezentanți ai Partidului Socialiștilor, care au declarat că tancul este un monument istoric.
Abrevierea „IS” însemnă Iosif Stalin și a fost produs de URSS după 1944. Tancurile IS-3 au fost folosite pentru a înăbuși revoluția antisovietică din Ungaria din 1956 și Primăvara de la Praga din 1968. În 2014 acest tip de tancuri au participat în cadrul intervenției militare a Rusiei în regiunea estică a Ucrainei, Donbas.