Vadim Krasnoselski: „Revizia și casarea” munițiilor depozitate la Cobasna „este afacerea internă a Transnistriei și Federaţiei Ruse”

Exerciții militare ale Grupului operativ de trupe ruse din stânga Nistrului, la Cobasna

Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a confirmat că a discutat vineri cu ministrul rus al apărării despre „revizia și casarea” munițiilor rusești depozitate la Cobasna și spune că decizia finală în această privință va fi adoptată de Moscova și Tiraspol, iar „politicienii de la Chişinău speculează inutil subiectul”.

„Serghei Șoigu a venit cu propunerea de a face o revizie și a casa munițiile vechi. Logica elementară ne spune că acest lucru trebuie făcut. Aici e importantă respectarea securității ecologice și tehnogene”, a declarat Vadim Krasnoselski la o conferință de presă la Tiraspol. Acesta a spus că munițiile depozitate la Cobasna au fost evacuate din țările Europei de Est în perioada sovietică și au termenul de valabilitate demult expirat.

„Deocamdată este doar o dorință și pentru a ajunge la realizarea ei trebuie parcurs un drum lung, trebuie semnate unele acorduri interguvernamentale”, a spus Krasnoselski.

„Un lucru vreau să-l subliniez foarte dur și accesibil – reducerea, utilizarea munițiilor este afacerea internă a Transnistriei și Federaţiei Ruse. Dacă unii politicieni din Moldova vor să speculeze acest subiect, o fac inutil. Nu văd niciun fel de participare din partea lor aici. Repet – este afacerea internă a Transnistriei și Federaţiei Ruse. Cum vom decide noi, așa va fi”, a insistat Vadim Krasnoselski.

Vineri, după întrevederea cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, Igor Dodon a spus că Rusia „propune să fie început procesul de utilizare a munițiilor de la Cobasna” și că subiectul „va fi adus la cunoștință și celorlalți membri ai formatului 5+2 pentru reglementarea transnistreană”.

La depozitul de la Cobasna, aflat în gestiunea Grupului operativ de trupe ruse din stânga Nistrului, sunt stocate aproximativ 20 de mii de tone de muniții, multe dintre care datează încă din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Chişinăul și alți membri ai formatului 5+2 au cerut în repetate rânduri o inspecție internațională la depozitul de muniții de la Colbasna, inspecție care însă a fost mereu refuzată de partea rusă.