Deșeuri din Italia ard în câteva centrale termoelectrice bulgare, poluând aerul din zona, avertizează deputatul socialist Tasko Ermenkov. Proprietarii centralelor primesc 53 de euro pentru fiecare tonă de deșeuri arse, informează în numărul său de azi ziarul sofiot „Trud”.
Partidul socialist, cea mai mare formațiune de opoziție în parlamentul din Sofia, a anunțat că dispune de informații despre arderea, în câteva centrale termoelectrice, a unor cantități mari de deșeuri italiene. Statul italian plătește 200 de euro tona de deșeuri colectate. Din aceasta sumă, companii locale plătesc 47 de euro transportul în Bulgaria și 53 – arderea deșeurilor.
Deputatul socialist Tasko Ermenkov a declarat că a primit semnale de la locuitori ai orașelor Sliven și Pernik despre folosirea drept combustibil în centralele locale de termoficare centralizată a unor deșeuri cu emisii nocive.
### Vezi și... ### Criza deșeurilor. Este incinerarea o soluție?
Spre deosebire de centralele pentru producerea de energie electrică, cele de termoficare funcționează la temperaturi mai joase. Aceste instalații nu corespund criteriilor de prelucrare a deșeurilor, a spus deputatul socialist.
În afară de acestea el a menționat și centrala termoelectrică pe cărbune „Brikel”. Cele trei companii aparțin omului de afaceri Hristo Kovaciki. CET-ul „Brikel” a și fost amendat pentru un caz de poluare a aerului.
Partidul socialist consideră că omul de afaceri Kovaciki, care realizează o parte importantă din exportul național de energie electrică, este protejat de guvernanți. În 2007, el a creat partidul „Lider” și a trimis în parlament, în coaliție cu alte formațiuni populiste, cinci deputați în urma alegerilor din 2014.
Meglena Antonova de la organizația nonguvernamentală „Greenpeace Bulgaria” a declarat că dispune de informații că CET „Bobov Dol”, proprietate a aceluiași om de afaceri, planifică arderea a 500 000 de tone deșeuri pe an.
Alte câteva centrale au demarat într-un mod experimental, la scară redusă, arderea deșeurilor din import, fără a avea licențe. Experți ai organizației avertizează că de pe urmă arderii unor deșeuri din plastic rezultă clor și alte substanțe nocive.
Cotidianul sofiot „Dnevnik” a informat că incidentul cu aprinderea a câteva sute de tone de deșeuri din plastic, depuse într-un mod ilegal sub un pod al autostrăzii Sofia-Salonic, în urma căruia continuă să fie oprită circulația pe acest tronson, s-a produs după ce centrala de la Bobov Dol a refuzat să le ardă, dând prioritate, se pare, deșeurilor din import.