Maia Sandu: fostul șef al SIS este responsabil de expulzarea „abuzivă” a cetățenilor turci din R. Moldova

Protest împotriva expulzărilor, Chișinău, 7 septembrie 2018

Fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari este responsabil de „înlăturarea abuzivă a cetățenilor turci de pe teritoriul Republicii Moldova”, în septembrie 2018, și trebuie să răspundă pentru aceasta, a declarat miercuri premierul Maia Sandu. În debutul ședinței Guvernului, Maia Sandu a comunicat că din informațiile pe care le-a obținut, „există probe care arată că aceste decizii abuzive au fost luate de către fostul director al SIS, Vasile Botnari și de către fostul director adjunct, Alexandru Baltag”, informează IPN.

Răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, Maia Sandu a precizat că nu poate spune dacă pe numele fostului director SIS va fi sau nu deschis un dosar penal. „Am fost informată despre activitatea unor instituții ale statului și despre faptul că aceste materiale au fost trimise la Procuratură”, a mai spus Maia Sandu.

Maia Sandu a făcut apel către procurorul orașului Chișinău și către procurorul general să se asigure că acest caz este investigat cu cea mai mare seriozitate, iar cei implicați să fie sancționați.

Pe 6 septembrie se împlinește un an de la expulzarea cetățenilor turci de pe teritoriului Republicii Moldova. Cinci din cei șapte cetățeni turci expulzați, la cererea Ankarei, au fost condamnați deja la închisoare în Turcia.