Retragerea trupelor rusești și distrugerea munițiilor de la Cobasna rămân prioritatea R. Moldova (Nicu Popescu)

Ministrul de externe Nicu Popescu și șeful misiunii OSCE, Claus Neukirch, Chișinău, 5 septembrie 2019

În problema transnistreană, retragerea deplină şi necondiţionată a trupelor ruse și a muniţiilor stocate în depozitele din Cobasna rămâne o prioritate a Republicii Moldova, a declarant ministrul de externe Nicu Popescu în cadrul întrevederii de joi cu șeful misiunii OSCE, Claus Neukirch, relatează MOLDPRES.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de Externe, s-a căzut de acord că procesul de distrugere a muniţiilor depozitate la Cobasna trebuie să aibă loc sub supravegherea internaţională a OSCE şi cu implicarea reprezentanților din formatul de negocieri 5+2.

La sfârșitul lunii august, după întrevederea cu ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, președintele Igor Dodon a spus că Rusia „propune să fie început procesul de utilizare a munițiilor de la Cobasna” și că subiectul „va fi adus la cunoștință și celorlalți membri ai formatului 5+2 pentru reglementarea transnistreană”.

La depozitul de la Cobasna, aflat în gestiunea Grupului operativ de trupe ruse din stânga Nistrului, sunt stocate aproximativ 20 de mii de tone de muniții, multe dintre care datează încă din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Chişinăul și alți membri ai formatului 5+2 au cerut în repetate rânduri o inspecție internațională la depozitul de muniții de la Cobasna, inspecție care însă a fost mereu refuzată de partea rusă.