R. Moldova vrea să solicite un credit de urgență pentru achiziționarea și stocarea a aproape 400 de milioane de metri cubi de gaze

imagine generică

Republica Moldova intenționează să solicite un credit de urgență pentru achiziționarea și stocarea a aproape 400 de milioane de metri cubi de gaze în lunile ianuarie și februarie 2020. După cum se știe, există pericolul ca din ianuarie 2020, Gazprom să sisteze tranzitul prin Ucraina, ceea ce va afecta grav și alimentarea cu gaze a R. Moldova.

Ideea creditului a fost discutată de ministrul economiei, Vadim Brînzan, cu directorul general adjunct pentru politica europeană de vecinătate și negocieri pentru extindere, Katarina Mathernová, în timpul vizitei președintelui Igor Dodon, la Bruxelles, relatează IPN.

S-a vorbit și despre eventuala creare a unui depozit de stocare a gazelor naturale în Republica Moldova, care ar putea fi procurate direct de pe piețele competitive, asigurând astfel securitatea energetică a țării.

Problema alimentarii cu gaze a fost discutată la Bruxelles și de președintele Igor Dodon, în cadrul întrevederii cu vicepreședintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, Maroš Šefčovič.