Federica Mogherini: UE se așteaptă „ca autoritățile [de la Chișinău] să-și respecte angajamentele luate” prin Acordul de Asociere

Federica Mogherini, coordonatoarea politicii externe europene. 13 iulie 2019

Uniunea Europeană consideră că Republica Moldova a făcut „pași serioși” pentru a implementa reforme vizând întărirea democrației și a statului de drept, de la venirea la putere a noului guvern susținut de majoritatea PSRM – Blocul ACUM.

În raportul care analizează măsura în care sunt respectate angajamentele luate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, raport dat publicității pe 12 septembrie de Comisia Europeană, se mai apreciază că în 2018 s-au „făcut progrese pentru reformarea economiei și a sistemului bancar”. Nu au avansat însă „reformele structurale din domeniul justiției, lupta cu corupția, ancheta privind fraudarea sistemului bancar în 2014 și garantarea unei piețe media pluraliste”.

Raportul va fi inclus pe agenda reuniunii anuale a Consiliului de Asociere UE-Moldova, programat pentru 30 septembrie la Bruxelles.

Coordonatoarea politicii externe europene, Federica Mogherini, a declarat că UE se așteaptă „ca autoritățile [de la Chișinău] să-și respecte angajamentele luate și să aplice Acordul ambițios de Asociere UE-Moldova, spre binele cetățenilor”.