Guvernul a decis să deschidă 85 de secții de votare peste hotare pentru alegerile noi din 20 octombrie

Circumscripția nr. 50, Diaspora-Europa de Vest

Pe 20 octombrie, odată cu alegerile locale, au loc și noi alegeri în mai multe circumscripții, după ce parlamentarii aleși prin vot direct au intrat în Guvern, locul de parlamentar rămânând gol, sau au renunțat la mandat. Între alte este vorba de circumscripția uninominală nr. 50, la vest de Republica Moldova, pe care o câștigase lidera PAS, Maia Sadu, astăzi prim-ministru. Guvernul a decis vineri să deschidă 85 de secții de votare peste hotare. Ministerul de Externe a precizat că numărul a fost stabilit în urma propunerilor misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, datelor oficiale obținute de la autoritățile statelor de reședință privind numărul și repartizarea zonală a concetățenilor în străinătate, precum și în baza datelor statistice relevante.

Totodată, au fost examinate şi luate în considerare demersurile asociațiilor diasporei moldovenești, precum şi practica anterioară de participare la vot a cetățenilor de peste hotare.

Din cele 85 secţii de votare peste hotare, 27 vor fi în cadrul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare şi 58 suplimentare: 29 în Italia, 12 în România, 7 în Franța, câte 5 în Portugalia, Spania și Marea Britanie, 4 în Germania, 3 în Irlanda, 2 în Grecia și câte un centru suplimentar de votare în Norvegia, Cehia, Letonia, Belgia, Polonia, Suedia, Estonia. Lituania, Ungaria, Austria, Bulgaria, Elveţia și Olanda.