Noi violențe la Hong Kong între susținători ai guvernului local pro-chinez și protestatarii pro-democrație

Imagine de la protestele din 8 septembrie, Hong Kong

În Hong Kong au avut loc noi violențe între susținători ai guvernului local pro-chinez și protestatarii pro-democrație, informează agenția Reuters. Susținătorii Chinei au scandat lozinci „Sprijiniți poliția!”, „Hong Kong este China!”. Ceilalți scandau „Eliberați Hong Kongul!”. Unii dintre protestatari aveau steaguri americane.

Poliția a intervenit și a operat arestări. Protestatarii pro-democrație cer autorităților să le îndelinească mai multe doleanțe pentru a pune capăt manifestațiilor, printre care să îi elibereze pe toți cei deținuți de poliție pentru că au participat la proteste, să declanșeze o investigație indepedentă în legătură cu reacția poliției la proteste și să permită locuitorilor Hong Kongului să își aleagă liber liderii.

Hong Kongul a revenit Chinei în 1997, în baza formulei „o țară, două sisteme”, care ar fi garantat libertăți politice și cetățenești în Hong Kong, și care nu există în China comunistă. Beijingul susține că respectă acest sistem și că problema este una „internă a Chinei”, și a acuzat Statele Unite și Marea Britanie că s-ar amesteca și ar încuraja protestele.