Sergiu Litvinenco: Sâmbătă a fost oprit concursul pentru ocuparea funcției de procuror general lansat de Consiliul Procurorilor

Imagine generică

De sâmbătă, a declarat președintele Comisiei juridică, numiri și imunități din Parlament, Sergiu Litvinenco, a fost oprit concursul lansat de Consiliul Superior al Procurorilor pentru ocuparea funcției de procuror general, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a modificărilor la Legea Procuraturii, votate luni, 16 septembrie, de Parlament. Proiectul dă mai mare greutate în acest proces Guvernului și Parlamentului, dar menține un rol important și pentru Consiliului Superior al Procuraturii. Postul de procuror general a devenit vacant după ce Eduard Harunjen a fost demis de noua putere, care l-a considerat un instrument al vechiului regim, dominat de liderul PD.

Marți, 17 septembrie, Partidul Democrat anunța că va ataca la Curtea Constituțională schimbările legislative adoptate de Parlament, care ar duce, în opinia PD, la supunerea directă a Procuraturii controlului politic.