Președintele american recunoaște că a blocat o perioadă ajutorul financiar pentru Ucraina

Președintele american Donald Trump, vorbind cu jurnaliștii înainte de discursul la Adunarea Generală ONU, 24 septembrie 2019

Președintele american Donald Trump a confirmat faptul că a înghețat un ajutor de aproape 400 de milioane de dolari pentru Ucraina, până la discuția telefonică pe care a avut-o, în iunie, cu președintele nou ales Volodimir Zelesnki, discuție care acum se află în centrul unui scandal politic. Presa americană a relatat că Trump ar fi condiționat un important sprijin militar pentru Ucraina de investigarea activității fostului vicepreședinte Joe Binden (care vrea acum să fie candidatul Partidului Democrat în alegerile prezidențiale din 2020) și a fiului acestuia Hunter în Ucraina în 2014.

Înainte de a vorbi la Națiunile Unite, Trump le-a declarat marți ziariștilor că a amânat eliberarea ajutorului pentru Ucraina pentru că a vrut să încurajeze Kievul să lupte cu corupția și pe partenerii europeni, în special Germania, Franța și Marea Britanie, să participe mai mult financiar la sprijinul pentru Ucraina. „Dar banii au fost plătiți”, a asigurat Trump, fiind vorba de fonduri care fuseseră aprobate de Congres.

Din 2014, Uniunea Europeană și instituțiile europene au sprijinit Ucraina cu fonduri de peste 16 miliarde de dolari.

Cu două zile în urmă, pe 22 septembrie, președintele Trump confirma faptul că i-a menționat pe vicepreședintele democrat Joe Biden și pe fiul acestuia Hunter în discuția telefonică din iunie cu Volodimir Zelenski. Trump i-ar fi spus că „nu vrem ca oamenii noștri, cum ar fi vicepreședintele Biden sau fiul acestuia”, să contribuie la corupția din Ucraina. Dar el a respins alegația că ar fi insistat ca ucrainenii să investigheze activitatea lui Biden.

Mulți lideri democrați cred că această convorbire telefonică ar putea reprezenta motivul lansării procesului de suspendare din funcție a președintelui Trump.