SUA sprijină eforturile Guvernului moldovean de a curăța justiția

Ambasada americană la Chișinău a difuzat o declarație în care exprimă sprijinul Statelor Unite pentru eforturile Guvernului moldovean de a curăța justiția, precum și îngrijorarea față de rezistența la aceste reforme. Declarația survine după o controversată adunare a judecătorilor care a decis vineri revocarea Consiliului Superior al Magistraturii.

„Suntem îngrijorați de informațiile conform cărora recenta decizie (…) nu a respectat procedura legală și ar fi avut scopul blocării reformelor necesare, inclusiv verificarea independentă a judecătorilor și procurorilor, sau de protejare de urmărirea penală a judecătorilor acuzați de corupție”, se spune în comunicatul ambasadei.

Adunarea judecătorilor a fost convocată după ce Consiliul Superior al Magistraturii a încuviințat începerea urmăririi penale împotriva președintelui Curți Supreme de Justiție, Ion Druță, acuzat de înavuțire ilicită. Prim-ministra Maia Sandu, al cărei guvern mai vrea ca judecătorii să fie reatestați și verificați pentru a se vedea dacă averile lor corespund veniturilor declarate, spune că adunarea de vineri nu a avut cvorum, iar deciziile ei „nu pot fi luate în serios”.