Comisarul european Dimitris Avramopoulos cere Ankarei să pună capăt valului de migranți ilegali care pleacă din nou din Turcia

Comisarul european pentru migrație Dimitris Avramopoulos

Comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, a cerut joi la Ankara, să se pună capăt „urgent” valului de migranți ilegali care pleacă din nou din Turcia spre insulele grecești.

„Sosirile necontrolate în Grecia au crescut în cursul ultimelor săptămâni şi ultimelor luni", a declarat Avramopoulos într-o conferinţă de presă, susţinută împreună cu miniştrii de interne german Horst Seehofer şi turc Suleyman Soylu. Potrivit ultimelor date ONU, în septembrie, peste 10 mii de migranţi au ajuns în Grecia, în majoritate familii afgane şi siriene. Este cel mai mare număr de sosiri în Grecia într-o lună după acordul încheiat în 2016 între Turcia şi UE, prin care s-a încercat stăvilirea valului de refugiați spre Europa. Autoritățile de la Ankara susțin însă că partenerii europenei nu și-au respectat toate promisiunile, mai ales financiare, și a avertizat de mai multe ori că s-ar putea retrage din acest acord.