Igor Dodon către FMI: majorarea TVA pentru sectorul Horeca poate afecta dezvoltarea turismului

Președintele Igor Dodon

Președintele Igor Dodon a spus Fondului Monetar Internațional că majorarea la loc, până la 20%, a Taxei pe Valoare Adăugată pentru sectorul Horeca de anul viitor poate afecta dezvoltarea turismului, pe care l-a descris drept „ramură strategică” a economiei moldovene.

Măsura trebuie „revizuită”, însă în așa fel încât să nu afecteze relația cu donatorul internațional, a spus Dodon astăzi la o întrevedere cu o echipă de experți ai FMI aflată de o săptămână la Chișinău pentru a negocia cu guvernul moldovean asupra parametrilor bugetului pe 2020. Revenirea la cota obișnuită a TVA pentru hoteluri restaurante și cazinouri a fost convenită în vară cu FMI printre condițiile care au făcut posibilă reluarea finanțării externe a R. Moldova.

Guvernul moldovean a primit chiar săptămâna trecută o nouă tranșă de 46 milioane de dolari de la donatorul internațional. La întâlnirea de astăzi cu experții FMI, Dodon a mai spus că președinția va lansa în curând un pachet de măsuri pentru a mări creșterea economică, inclusiv în turism.