„Formula” de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor va fi revizuită, declară ministrul justiției Olesea Stamate

Ministra justiţiei, Olesea Stamate, a spus într-un interviu cu Europa Liberă că formula de evaluare externă a procurorilor şi judecătorilor va fi revizuită, în sensul asigurării dreptului ca cei respinşi în cadrul evaluării să poată contesta decizia în justiție. Propunerea iniţială era ca plângerile să se soluţioneze în Consiliul Magistraţilor, dar într-o evaluare preliminară trimisă Chişinăului, Comisia de la Veneţia a recomandat introducerea şi a dreptului celor vizaţi de a apela la justiţie în caz că nu sunt de acord cu rezultatele evaluării. În curând este așteptată analiza Comisiei de Veneţia privind reformele din justiție lansate de guvern.

Referindu-se la disensiunile dintre executiv şi magistraţi, ministra Stamate a spus că nu este chiar un impas, dar că este extrem de grav când anumiţi judecători încalcă flagrant legea pe care ei ar trebui în primul rând să o apere.

Stamate a mai afirmat că Ministerul Justiției va constitui până la sfârşitul acestei săptămâni comisia pentru preselecţia procurorului general, un concurs în care nu s-a înscris încă nici o persoană, dar care se încheie pe 20 octombrie. Premierul Maia Sandu declara joi Europei Libere că, în acest moment, problema nu este componența comisiei de selectare a candidaților pentru funcția de procuror generale ci „dacă vor fi sau nu candidați buni, dacă vor participa la acest concurs oameni profesioniști, curajoși și onești”.