Ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Nicolae Popescu, neagă că discursul preşedintelui Igor Dodon la ONU ar fi adus vreo daună substanţială R. Moldova, chiar dacă nu a conţinut o cerere expresă de retragere a trupelor ruse din regiunea transnistreană, spunând că lumea diplomatică tratează cu înţelegere „diferenţele de opinii” din sânul coaliţiei guvernamentale de la Chişinău în această chestiune.
„Ministerul de externe a trimis preşedinţiei nişte teze directorii. Preşedinţia a scris propriul discurs. După aceea şi ministerul de externe, şi prim-ministrul şi-au declarat deschis diferenţele pe care le aveau faţă de acel discurs”, a recunoscut totuşi Popescu într-un interviu la Europa Liberă.
Şeful diplomaţiei moldovene a numit totuşi chestiunea transnistreană printre punctele care „ar putea arunca în aer” fragila construcţie politică de la Chişinău, de aceea a optat pentru amânarea oricăror iniţiative „inovative” de soluţionare rapidă a conflictului, până se avansează în lupta cu corupţia şi reforma justiţiei.
„Nu poţi construi două case în paralel”, a explicat Popescu.
Referindu-se în acelaşi interviu la „formula Steinmeier” după care ar putea fi organizate alegeri în zona de conflict din Ucraina şi care a stârnit deja mari controverse şi proteste în statul vecin, Popescu a declarat că aceasta nu-i este deocamdată pe deplin clară, mai ales în ce măsură va asigura o integrare ulterioară a regiunilor de conflict în spaţiul legal ucrainean.
„Înainte de a ne trezi cu mii de protestatari în stradă, ca în Ucraina, e necesar ca orice iniţiativă pe chestiunea transnistreană să fie de comun acord”, a adăugat Popescu, având în vedere un proiect de declaraţie, pregătit de biroul de reintegrare de la Chişinău şi scurs în presă înainte de recenta rundă de negocieri în formatul 5+2, dar respinsă de executivul Maiei Sandu.
„Nu s-a înscris în parametrii consensului politic din coaliţie”, a mai explicat ministrul Nicolae Popescu, în interviul pentru Europa Liberă.