Comisia parlamentară privind „furtul miliardului”: frauda a fost coordonată „cu politicieni și demnitari de stat”

Comisia parlamentară care a anchetat timp de câteva luni frauda bancară din 2014 a spus astăzi că aceasta a fost coordonată „cu politicieni și demnitari de stat”. În raportul său final prezentat azi în plenul Parlamentului, comisia recomandă Procuraturii Anticorupție să ancheteze fosta conducere a Băncii Naționale, inclusiv a fostului premier Iurie Leancă, fostului vicepremier Andrian Candu, fostul ministru de Finanțe, Anatol Arapu și fostul guvernator al BNM, Dorin Drăguțanu.

În noiembrie-decembrie 2014, aproximativ 1 miliard de dolari scos din trei bănci moldovene a fost transferat în străinătate, iar gaura din sistemul bancar a fost acoperită cu împrumuturi de la Banca Națională acordate sub garanția guvernului. Prima garanție a fost dată de guvernul Leancă chiar înainte ca banii să plece în străinătate. Fostul premier și alți demnitari se apără spunând că, dacă nu ar fi acoperit furtul miliardului din fonduri publice exista riscul prăbușirii întregului sistem bancar, iar mulți deponenți și-ar fi pierdut banii.

Opoziția democrată care nu a luat parte la activitatea comisiei parlamentare de anchetă a criticat astăzi raportul final. Viceguvernatorii BNM, Aureliu Cincilei și Ion Sturzu, a căror demisie este cerută în raport au spus că nu au fost audiați de comisie.