Siria: forțele turce și milițiile kurde se acuză reciproc de încălcarea armistițiului

Siria, tabăra de refugiați kurzi de la al-Hol , 17 octombrie 2019.

Forţele turce şi milițiile kurde siriene angajate în conflict în nord-estul Siriei s-au acuzat reciproc de încălcarea armistiţiului mediat joi de Statelor Unite.

Ministerul turc al apărării a declarat că „teroriştii" au lansat 14 atacuri cu armament greu în localităţile de frontieră Tal Abyad şi Ras al-Ain şi a dat asigurări că Ankara „respectă pe deplin" acordul cu Washingtonul.

La rândul lor, milițiile kurde susțin, într-un comunicat, că partea turcă nu a permis deschiderea unui coridor pentru evacuarea civililor şi a răniţilor din Ras al-Ain, aşa cum s-a angajat în acord. Vineri, secretarul de stat american Mike Pompeo își exprima speranța că Turcia şi milițiile kurde „îşi vor lua în serios angajamentele" pentru a pune capăt conflictului.

Acordul de încetare temporară a ofensivei turce în nord-estul Siriei, pentru a permite retragerea milițiilor kurde, a fost anunțat joi, la Ankara, unde vicepreședintele american Mike Pence și secretarul de stat Pompeo s-au întâlnit cu președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan.

Pompeo a amintit că forţele kurde, pe care Ankara le consideră teroriste, dispun încă de „ 4 zile”, până marţi seara, pentru a se retrage din zonele de frontieră din nord-estul Siriei.

La expirarea acestui termen, dacă se va constata că forţele kurde nu s-au retras, ofensiva declanşată de Turcia pe 9 octombrie ar putea fi reluată, aşa cum a avertizat în cursul zile de vineri şeful statului turc.

Acordul încheiat joi prevede, de asemenea, crearea unei "zone de securitate" de 32 km în interiorul teritoriului sirian.