Ministrul american al apărării Mark Esper a declarat că cei aproximativ o mie de militari americani retrași din nordul Siriei vor fi trimiși în vestul Irakului, pentru a continua să „apere Irakul și să facă mai eficiente incursiunile împotriva Statului Islamic”. În acest moment, Statele Unite au în jur de 5 mii de militari în Irak.
Retragerea din nordul Siriei, anunțată săptămâna trecută de președintele Donald Trump, a permis Turciei să lanseze o ofensivă în nord-estul Siriei, unde sunt locale milițiile kurde. Considerate de Ankara o amenințare teroristă, aceste miliții au sprijinit lupta Statele Unite cu rețeaua teroristă a Statului Islamic, motiv pentru care retragerea anunțată de Trump a provocat un val de critici, la Washington și în lume.
Joi, după discuțiile de la Ankara cu vicepreședintele american Mike Pence și secretarul de stat Mike Pompeo, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat o sistarea temporară a ofensivei, cerând milițiilor kurde să se retragă din așa-numita zonă de securitate, pe care Turcia vrea să o creeze în Siria, în lungul graniței, 30 de kilometri în adâncime. Este neclar în ce măsură armistițiul este respectat, ambele părți acuzându-se reciproc de încălcarea acestui aranjament.
Zeci de mii de oameni s-au refugiat din regiunea atacată de forțele turcești.
Între timp, un lider al milițiilor kurde a lăsat de înțeles că acestea ar fi de acord să se retragă din zona de graniță, cum cere Ankara, în timp de ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a ținut să precizeze că Turcia „nu mai vrea să vadă picior de militant kurd” în regiune. Totodată a declarat că problema zonei de securitatea va fi discutată de președintele Erdogan cu omologul său rus Vladimir Putin cu care se întâlnește pe 22 octombrie la Soci. Rusia sprijină în Siria armata guvernamentală a președintelui Bashar al-Assad iar de la lansarea ofensivei turcești, și milițiile kurde din nordul Siriei care au cerut ajutorul armatei lui Assad.