Autorizațiile de transport al mărfurilor în Rusia, nou subiect de dispută între președinție și guvern

Your browser doesn’t support HTML5

Președintele Igor Dodon în studioul Europei Libere, 1 noiembrie 2019

Președintele Igor Dodon a declarat vineri, într-un interviu cu Europa Liberă, că licențele pentru transportul mărfurilor în Rusia ar fi fost vândute deja, din septembrie, de Ministerul Economiei. Într-un interviu cu Europa Liberă, Igor Dodon a susținut: „Noi ne ducem, ne înțelegem cu Federația Rusă, ne dau 1.250 de autorizații de acestea, ele ajung la Ministerul nostru al Economiei și acolo se vând cu 1.000 sau cu 500 de euro fiecare.” Președintele a mai afirmat, în interviul cu Europa Liberă că nu știe cine vinde licențele dar că a mai cerut ieri Moscovei eliberarea a 500 de licențe suplimentare pentru a „debloca drumurile”.

„ Ce fel de deoligarhizare e asta? Noi nu ne-am implicat în actul de guvernare, le-am dat toate ministerele, tot Guvernul”.

Vineri, mai mulți transportori au blocat întrările în Chișinău, Ocnița și Edineț, în semn de protest că nu pot primi licențele de transport al mărfurilor în Federația Rusă.

Vadim Brînzan a declarat, pe de altă parte, că problema lipsei permiselor pentru transportatori a fost creată pe timpul fostei guvernări, când autoritățile din Moldova au cerut, de fapt, în decembrie 2015, introducerea unor cote pentru transportarea de mărfuri în Federația Rusă. Aceste permise se sunt luate de la Autoritatea Națională de Transport și vândute ulterior pe piața neagră, pentru că sunt foarte căutate.Anul acesta ei [Rusia] ne-au dat 15 mii, noi le-am dat 10 mii de permise. Aceste 15 mii au fost epuizate practic până în luna iunie, până la venirea noastră la guvernare” a declarat Brînzan, citat de Unimedia. Pentru a pune capăt speculei, ministerul vrea să negocieze cu Rusia eliminarea acestor permise sau să controleze el distribuția. „De anul viitor încercăm să le anulăm. În cel mai rău caz, aceste permise vor fi alocate conform unui program și vom monitoriza utilizarea lor” a mai spus ministrul economiei, Brînzan.