Transferurile de valută către regiunea transnistreană au înregistrat cel mai mare nivel din ultimii cinci ani

Transferurile de valută către persoanele fizice din regiunea transnistreană au crescut cu 10% în primele nouă luni ale acestui an, iar banii au venit din 124 de țări, anunță banca centrală de la Tiraspol.

Volumul acestor transferuri a fost de aproape 76 milioane de dolari, cel mai mare din ultimii cinci ani. 67 la sută din aceste sume au venit din spațiul CSI, iar puțin peste 15 la sută – din Uniunea Europeană. Printre țările de unde au fost transferate sume importante sunt Rusia, Israel, SUA, Germania, Italia, Turcia, Polonia, Ucraina, Cehia și Marea Britanie. Mai mult de jumătate din transferuri s-au făcut în dolarii americani – peste 55 la sută - , în timp ce leului moldovenesc în revine 3 sutimi de procent (0,03%) din totalul transferurilor.

Transferurile de valută se fac în mare parte de migranții plecați la muncă, care își susțin astfel familiile rămase acasă. Fenomenul este foarte accentuat în regiunea transnistreană din cauza sărăciei, lipsei locurilor de muncă și a incertitudinii politice.