Campania Trump încerca să acrediteze dn 2016 teza implicării Ucrainei în campania electorală americană

Donald Trump, Paul Manafort și Ivanka Trump pregătind Convenția Națională Republicană, Cleveland, Ohio, 21 iulie 2016

Încă din vara anului 2016, principalul consilier al preşedintelui Donald Trump din timpul campaniei prezidenţiale lăsa de întețes că Ucraina şi nu Rusia, ar fi responsabilă de piratarea electronică a Partidului Democrat, conform unor documente făcute publice sâmbătă de Departamentul de Justiţie. Este vorba de sute de pagini de note din ancheta Mueller, obținute de Buzzfeed şi CNN prin invocarea, în tribunal, a dreptului lor de acces la informaţii de interes public.

Conform unei mărturii depuse în faţa FBI de adjunctul şefului de campanie, Rick Gates, directorul de campanie al lui Trump, Paul Manafort a afirmat în faţa colegilor săi că piratarea mesajelor electronice ale Partidului Democrat a fost "probabil opera ucrainenilor, nu a ruşilor". Speculație care nu se bazează pe nici o dovadă.

Conducerea echipei de campanie a lui Donald Trump era convinsă, în opinia lui Gates, că autorităţile de la Kiev ar încerca să compromită astfel Rusia.

În raportul anchetei speciale Mueller, dat publicității în aprilie, se arată că Rusia a făcut eforturi „considerabile” să influențeze votul în 2016 în favoarea președintele Trump, folosind mesajele electronice piratate de la Partidul Democrat și o campanie de dezinformare pe rețelele sociale.

Democrații care controlează Camera Reprezentanților au deschis deja o anchetă în vederea suspendării din funcție a președintelui Donald Trump dar pentru moment, republicanii rămân strânși în spatele președintelui deși unele sondaje de opinie arată că peste 50% din americani sprijină această anchetă. Nu neapărat și suspendarea președintelui.

Sâmbătă, pentru a doua oară, președintele american Donald Trump a fost fluierat și huiduit la o eveniment sportiv important. Primul incident a avut loc la Washington, săptămâna trecută, când a fost huiduit la finala campionatului de baseball. O parte din spectatorii au început să scandeze „închide-l”, referire la sloganul scandat de unii republicani împotriva democratei Hillary Clinton, la reuniunile electorale ale lui Trump din 2016.

Sâmbătă, președintele a fost din nou fluierat de public la New York, unde participa la o foarte populară competiție de arte marțiale (Ultimate Fighting Championship). Recent, Trump anunțase că își mută reședința permanentă de la New York în statul Florida.