Politico.eu: Se așteaptă ca guvernul României să-l propună pe europarlamentarul Siegfried Mureșan pentru postul de comisar european

Siegfried Mureșan în studioul Europei Libere

Noul premier al României, Ludovic Orban, a anunțat că Departamentul pentru Românii de Pretutindeni va trece în subordinea Guvernului, sub coordonarea premierului. La instaurarea noului ministru de externe Bogdan Aurescu, premierul a mai declarat că vrea să „depolitizeze” urgent ministerul de externe.

Se așteaptă ca tot marți, noul guvern să-l propună pe europarlamentarul Siegfried Mureșan pentru postul de comisar european, relatează Politico.eu. Pentru moment, României i-ar reveni portofoliul Transporturilor și Ungariei cel al vecinătății, dar nu este exclus ca portofoliile să fie schimbate (în funcție de calificarea candidaților, s-a precizat la Bruxelles).

Candidații inițiali ai României, Franței și Ungariei au fost respinși de comisiile Parlamentului European. Franța și România trimiseseră inițial câte o candidată, acum au propus ambele un bărbat ceea ce va strica balanța de gen a noii Comisii, la care președinta aleasă Ursula von de Leyen ținea foarte mult. Dar s-ar putea să renunțe la acest principiu, pentru a asigura că noua comisie poate începe lucrul pe 1 decembrie, relatează Politico.eu.