Parlamentul examinează moțiunea de cenzură. Premierul Maia Sandu: președintele Igor Dodon a picat testul la reforma justiției

Premierul Maia Sandu în Parlament, 12 noiembrie 2019

Parlamentul de la Chișinău s-a reunit în ședință în plen, având o singură chestiune pe ordinea de zi - examinarea moțiunii de cenzură a socialiștilor, înaintată vineri, 8 noiembrie, pentru demiterea guvernului condus de Maia Sandu.

Primul ministru a prezentat un raport de activitate a Guvernului de la tribuna parlamentului. Maia Sandu și-a început discursul cu un îndemn către deputați să nu oprească reforma justiției.

Totodată, Maia Sandu a acuzat socialiștii că și-au construit moțiunea de cenzură pe false acuzații privind înrăutățirea situației economice și sociale din țară. Dimpotrivă, a spus premierul, după numai cinci luni de activitate, guvernul a început să producă rezultate, ceea ce îi sperie pe socialiști.

Potrivit lui Maia Sandu, Guvernul a reușit să atragă peste 2 miliarde de lei asistență financiară de la partenerii externi ai Republicii Moldova. Guvernul a reușit să adopte măsuri de susținere a pensionarilor cu pensii mici și de majorare a salariilor unor categorii de bugetari, și a eliminat mai multe monopoluri economice, într-un termen record.

Premierul a accentuat că reforma justiției este piatra de temelie a activității guvernului, fără o justiție independentă fiind imposibilă continuarea și succesul reformelor.

Primul ministru Maia Sandu a mai spus că președintele Igor Dodon a picat testul la reforma justiției, încercând să o subordoneze, trădând astfel interesele alegătorilor socialiști.

Votul de azi împotriva Guvernului va însemna un vot contra bugetului solidarității sociale, a sprijinului partenerilor externi, a proiectelor menite să asigure independența energetică a R.Moldova. E o mare responsabilitate acest vot, a mai declarat premierul Maia Sandu.

După prezentarea raportului, a avut loc o rundă de întrebări și răspunsuri.

Fracțiunea Partidului Șor a anunțat că se abține de la vot.

Liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, a calificat discursul premierului Maia Sandu drept o lansare în campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Filip a reproșat, din nou, guvernului că a anulat mai multe proiecte lansate de fosta guvernare democrată. Fracțiunea democrată a anunțat că va sprijini moțiunea de cenzură a socialiștilor.

În fața legislativului are loc o acțiune de protest a susținătorilor blocului ACUM, în sprijinul guvernului.

Știrea este actualizată.