62 de deputați ai Partidului Socialiștilor și Partidului Democrat și-au dat votul astăzi pentru instalarea noului guvern condus de Ion Chicu, care va fi însă un guvern minoritar, democrații spunând că îi vor pune mereu condiții pentru a-i acorda sprijin parlamentar. Noul premier a spus că vrea să „intensifice” apropierea R. Moldova de Uniunea Europeană, dar să îmbunătățirea și relația cu Rusia. Mai mult de jumătate dintre membrii noului guvern sunt foști consilieri ai președintelui Igor Dodon, iar unii, inclusiv premierul Chicu, au făcut parte din vechea guvernare condusă de PD. Guvernul minoritar care a și depus jurământul a fost instalat la numai două zile de la demiterea guvernului Sandu al fostei coaliții PSRM – ACUM. Blocul Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase a rămas în opoziție.
Your browser doesn’t support HTML5
Ion Chicu, care şi el l-a consiliat până ieri pe preşedintele Dodon, a prezentat în faţa legislativului un program doar pentru un an, până la alegerile prezidenţiale, anunţând printre priorităţi corectarea „erorilor” de până acum din fiscalitate, energetică, politică externă şi justiţie.
Oprirea „epurărilor” din ministere, repornirea proiectelor de infrastructură ale democraţilor, stopate de Sandu, pregătirea de iarnă a ţării, grăbirea legii bugetului, reducerea insecurităţii şi schimbarea relaţiei cu FMI – iată o listă scurtă a altor sarcini pe care şi le asumă noul premier.
„Urgenţa urgenţelor e justiţia”, a declarat Chicu, precizând că are în vedere trimiterea imediată la Comisia de la Veneţia a proiectelor refăcute de evaluare externă a judecătorilor şi procurorilor şi numirea unui procuror general.
### Vezi și... ### Dumitru Diacov:„O să punem pe parcursul guvernării, o să punem condiții ca să respecte viziunea noastră”
Neînţelegerile pe numirea procurorului au fost motivul prăbuşirii guvernului Maia Sandu, votat în urmă cu cinci luni de socialişti pentru a elibera statul şi instituţiile din captivitatea democraţilor, iar acum, cu puţin timp înainte de alegerile prezidenţiale de anul viitor, înlocuit cu ajutorul aceloraşi democraţi cu altul.
Anume pe această schimbare bruscă, dar şi pe ideea că ea s-ar datora planurilor lui Igor Dodon de a câştiga prezidenţialele şi ale lui Vlad Plahotniuc – de a-şi restabili controlul asupra statului şi fricii de justiţie a celor doi şi-au bazat astăzi criticile deputaţii blocului ACUM, printre ei şefului fracţiunii PPDA, Alexandru Slusari:
„Unde era Ion Chicu în perioada de 9-15 iunie pe care noi toţi am calificat-o ca perioadă de uzurpare a puterii în stat? Eu vă spun unde – într-un guvern despre care noi am spus că e unul uzurpator. (...) Într-adevăr, este un guvern minoritar-minoritar. El este guvernul lui Dodon, negociat în condiţii obscure cu Plahotniuc. Despre condiţiile acestor negocieri în scurt timp le vom afla: urmăriţi acţiunile procuraturii.”
### Vezi și... ### Siegfried Mureșan despre căderea guvernului Maia Sandu și sprijinul european
La ceremonia de la Preşedinţie, Igor Dodon a criticat din nou guvernul Maiei Sandu, recunoscându-i doar meritul, calificat de el drept „nesemnificativ”, de a relaţiona bine cu Vestul.
„Un punct pe foaia de parcurs pe care v-o înaintez, dar la fel foarte important, ca toate celelalte, este promovarea unei politici externe echilibrate”, a spus el, adresându-se noilor miniştri.
Aceştia sunt şase din actualii sau foştii săi consilieri, un consilier al lui Grecianîi, şeful fiscului, şeful biroului de reintegrare, adjunctul başcanului găgăuz, un secretar de stat din guvernul Filip şi un ministru din guvernul Sandu.
Înainte de a-i vota, liderul democrat Pavel Filip le-a lăudat performanţa:
„Ar fi ciudat să spunem că nu sunt profesionişti. Dacă am fi la guvernare, probabil la unele ministere am fi propus aceleaşi persoane”, a spus Filip, adăugând încă două motive ale votului democraţilor: nu-şi doreşte anticipate, dar nici să cerşească atenţia blocului ACUM:
### Vezi și... ### Maia Sandu: Nu vrem să fim folosiți în calitate de fațadă frumoasă, în spatele căreia se întâmplă lucruri urâte (VIDEO)
„Poate un guvern votat de două partide proeuropene ar fi fost preferabil, dar este o vorbă „dragoste cu de-a sila nu poate fi”. Vom vota acest guvern şi timpul va arăta dacă am făcut alegerea corectă.”
Descrierea dată noii garnituri guvernamentale de Igor Grosu, şeful grupului de deputaţi din partidul Maiei Sandu, a fost diametral opusă:
„Aţi criticat guvernul Maiei Sandu că a fost guvernul Kozak. Acum ce guvern votaţi? Consilierii lui Dodon? Cum vă imaginaţi voi că ei o să implementeze Acordul de Asociere? Ministrul justiţiei care este juristul partidului socialiştilor, un ministru al apărării care e cumetrul dlui Dodon şi federalist convins, ministru de interne care a filat, aflat în guvernul Sandu, liderii blocului ACUM, ministrul educaţiei - un moldovenist convins care o să ne „fericească” foarte repede cu istoria integrată şi limba moldovenească, resposabilul pentru reintegrare mă tem eu că o să ne ducă spre federalizare.”
Personal, lui Chicu, Grosu i-a reproşat că i-a lăsat, în calitatea de ministru de finanţe, o moştenire grea guvernului Sandu:
„Ca un bărbat adevărat, a lăsat guvernului Sandu o gaură de 4 miliarde de lei şi ca un bărbat adevărat a revenit acum, pe loc curat.”
Deputatul i-a amintit noului premier şi o declaraţie mai veche prin care acesta părea să pună pe umerii UE vina pentru furtul bancar din 2014, la care Chicu a replicat că a fost înţeles greşit:
„Am ştiut a scrie rapoarte triumfaliste despre istorii de succes şi când aceste rapoarte ajungeau pe masa UE, ele trebuiau analizate foarte atent şi noi nu aveam să nimerim în situaţia respectivă”, a explicat Chicu ce a avut în vedere.
În discursurile de astăzi, însă, atât noul premier, cât şi Igor Dodon au elogiat rolul UE în transformările din ţară, iar Chicu a promis să nu devieze de la acordul de asociere, neuitând şi de acordurile de pe dimensiunea estică, cele cu Federaţia Rusă şi CSI.