Procurorii federali americani intenționează să îl audieze pe Andrew Favorov, un director al conglomeratului energetic ucrainian Naftogaz

Andrew Favorov. 22 iunie 2019

Procurorii federali americani intenționează să îl audieze pe Andrew Favorov, un director al conglomeratului energetic de stat ucrainian Naftogaz în legătură cu afacerile desfășurate de avocatul particular al președintelui Donald Trump, Rudolf Giuliani și a altor doi asociați ai acestuia. Investigația a fost confirmată pentru AP de avocatul omului de afaceri care deține dublă cetățenie – ucraineană și americană, dar el nu a spus când ar urma să înceapă audierile.

Justiția americană îl investighează pe Rudolf Giuliani pentru potențiale fraude în finanțarea campaniei electorale.

Doi dintre asociații apropiați ai fostului primar al New Yorkului – Lev Parnas și Igor Fruman - au fost deja puși sub acuzare pentru încălcarea legislației electorale, conspirație, declarații false și falsificare a probelor. Cei doi și Rudolf Giuliani au fost implicați în întâlniri neoficiale cu înalți oficiali ucraineni în legătură cu investigarea fostului vicepreședinte democrat Joe Biden și a fiului său Hunter și în legătură cu activitățile Partidului Democrat în alegerile prezidențiale americane din 2016.

În luna martie, Parnas și Fruman l-au abordat la o conferință în Texas pe Favorov, oferindu-i un parteneriat pentru exportul de gaze lichefiate americane către Ucraina și au discutat cu el și posibilitatea înlocuirii șefului general al Naftogaz.

Giuliani neagă că ar fi fost parte din această înțelegere energetică în Ucraina.

Favorov a fost directorul companiei ucrainene Resursele energetice ale Ucrainei, este absolvent al Universității americane Georgetown și a fost director comercial, între 2010-2014, al unui conglomerat energetic aparținându-i miliardarului controversat Rinat Ahmetov.