Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care este dezaprobată ancheta penala lansată de Rusia împotriva judecătorilor unui tribunal din Vilnius, care au condamnat 67 de foşti angajați ai armatei sovietice – majoritatea în absenţă – pentru că ar fi comis crime de război și crime împotriva umanității în 1991, într-o încercare a Moscovei de a împiedica mișcarea de independență a Lituaniei. Rezoluția nu are valoare de lege, dar parlamentarii europeni cer autorităților ruse să pună capăt anchetei și să coopereze cu Lituania în rezolvarea cazului. Rezoluția mai cere țărilor Uniunii Europene să „ignore toate mandatele internaționale de arestare împotriva oficialităților lituaniene” solicitate de Rusia în acest caz.
La 10 aprilie, Comitetul Rus de Investigații a anunțat că a lansat o anchetă împotriva a trei judecători de la Tribunalul regional din Vilnius, pentru ceea ce Moscova consideră a fi „o decizie judecătorească intenționat greșită”.
La 27 martie, tribunalul de la Vilnius a condamnat la 10 ani de închisoare 67 de militari sovietici, inclusiv pe cel care a era atunci ministru al apărării, Dmitri Iazov, pentru rolul jucat în represiunea împotriva lituanienilor care, în ianuarie 1991, au apărat televiziunea de stat a Lituaniei independente, luată cu asalt de trupele sovietice.
Potrivit procuraturii lituaniene, în confruntările violente din ianuarie 1991 au fost omorați 14 oameni.
Lituania și-a declarat independenta în martie 1990 și a aderat la Uniunea Europeană și la NATO în 2004.