Deputatul PDA Alexandru Slusari spune că Fondul de subvenționare a agriculturii va avea la anul un deficit enorm

Deputatul fracțiunii Platforma DA Blocul ACUM, Alexandru Slusari, vicepreședinte al Parlamentului, spune că anul viitor se așteaptă o situație foarte complicată în domeniul finanțării sectorului agricol. În cadrul unui briefing de presă, deputatul a atenționat asupra faptului că Fondul de subvenționare a agriculturii pentru 2020 rămâne la nivelul anului 2017, de 950 de milioane de lei, însă peste 600 de milioane vor constitui datoriile pentru 2019. Potrivit lui Alexandru Slusari, luând în considerare faptul că unele surse deja sunt planificate să fie direcționate către alte domenii, agricultorii vor avea la dispoziție până la 200 de milioane de lei subvenții pentru proiecte agricole. Totodată, Alexandru Slusari a spus că fără majorarea Fondului, măcar cu 500 de milioane de lei, autoritățile nu pot miza pe modernizarea sectorului agrar, deoarece multe procese importante ale sectorului vor fi periclitate în 2020.

În cadrul audierilor în Comisia agricultură și industrie alimentară a Parlamentului, Vadim Curmei, directorul Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură, a spus că probabilitatea creșterii datoriilor la plata subvențiilor în 2020 este mare, deoarece pentru anul viitor sunt prevăzute noi măsuri de subvenționate, care implică noi cheltuieli.

AIPA a încheiat la 31 octombrie campania de depunere a cererilor pentru subvențiile post-investiționale în 2019. Au fost recepționate peste 7400 de dosare, iar suma solicitată este de 1,1 miliarde de lei. Cele mai multe solicitări țin de sectorul zootehnic, urmat de cel al procurării tehnicii și utilajului agricol, informează agenţia IPN.