Fostul premier Vlad Filat a declarat că eliberare sa din închisoare s-a întâmplat „fără niciun fel de planificare”

Vladimir Filat, escortat de poliție

Fostul premier Vlad Filat, eliberat marți în urma unei decizii surprinzătoare a Judecătoriei Chișinău, a declarat în primul său interviu după eliberare că acest lucru s-a întâmplat „fără niciun fel de planificare sau încercare de a manipula cu anumite date”. În interviu acordat portalului tribuna.md, Filat a răspuns criticilor care văd o conspirație în faptul că demersul de eliberare a fost adresat instanței de judecată de către administrația Penitenciarului 13 pe data de 12 noiembrie, ziua în care a fost demis guvernul Maiei Sandu. Președintele Igor Dodon a declarat că eliberarea lui Filat „poate fi explicată prin unele acțiuni ale fostului guvern”, iar noul ministru al justiției, Fadei Nagacevschi, a declarata miercuri că vor urma mai multe demiteri în administrația națională a penitenciarelor.

Fosta prim-ministră Maia Sandu a spus că acuzațiile la adresa echipei sale „sunt aberante, iar complicitatea Penitenciarului 13, care prezintă o hârtie datată cu ziua demiterii guvernului, este o făcătură grosolană”.

Arestat în octombrie 2015 și condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență, Filat a obținut prin decizii ale CEDO reducerea termenului cu 709 zile din cauza condițiilor de detenție proaste. Legea moldoveană i-a permis să ceară și să obțină eliberarea, când i s-au împlinit 2/3 din termenul de detenție redus.