Rusia: legea „agenților străini” în presă, se extinde

Jamie Fly , președintele RFE/RL, noiembrie 2019

Legea rusă modificată cu privire la presă prin care se întăresc pedepsele pentru asa numitele organizații de presa considerate „agenți străini” a fost semnată de președintele Rusiei Vladimir Putin la 2 decembrie și ea dă autorităților ruse puterea de a eticheta ca agenți străini si reporterii care lucrează pentru aceste organizații considerate „agenți străini.

„RFE /RL (Radio Europa Liberă/Libertatea) lucrează cu sute de corespondenți ruși din toată țara, care sunt vitali pentru comunitățile locale lipsite de știri și care abordează probleme importante ignorate de mass-media de stat, dar care, potrivit acestei legi, ar trebui să fie considerați, în mod absurd, agenți străini” a declarat Jamie Fly, președintele RFE/RL.

„Sunt jurnaliști excepționali și devotați și este revoltător faptul că această lege le vizează activitatea, în încercarea de a-i reduce la tăcere și de a-i priva pe cetățenii ruși de dreptul lor de a căuta informații de încredere”.

În cazul în care o publicație catalogată drept „agent străin” încalcă reglementările ruse, noile norme permit autorităților să blocheze site-urile respective sau ale persoanelor juridice care au înființat sit-uri în numele publicației respective.

Nouă platforme RFE/RL au fost desemnate „agenți străini” ca urmare a legii din 2017 care aduce organizațiile mass-media în conformitate cu legea inițială a agenților străini prin care ONG-urilor care primesc finanțare străină trebuie să se înregistreze ca „agenți străini” la ministerul rus de justiție.