UE deschide ușa pentru importuri suplimentare fără taxe din R.Moldova

Consiliul UE a încheiat formalitățile de aprobare a acordului prin care se extinde gradul de liberalizare a comerțului cu produse agricole reglementate de DCFTA, încheiat pe data de 11 iulie a acestui an între Guvernul Maia Sandu și UE, scrie IPN, citând un comunicat UE.

Republicii Moldova i se acordă cote tarifare suplimentare fără taxe vamale pentru exportul strugurilor de masă (dublu față de cantitatea curentă) și prune (cu o creștere de 50%), precum și o nouă cotă fără taxe vamale pentru cireșe (1500 de tone).

Ca urmare a acordului, vor crește și oportunitățile de export ale producătorilor din UE, prin acces suplimentar fără taxe vamale pe piața din Moldova.

Acordul se înscrie în angajamentul UE față de cetățenii și întreprinderile moldovenești și este în contextul oportunităților și beneficiilor oferite de Zona de comerț liber profund și cuprinzător (DCFTA). Modificările în cauză rezultă și din evaluarea celui de-al treilea an al Acordului de asociere UE-Republica Moldova și sunt un răspuns la eforturile Guvernului Sandu de a dezvolta ZLSAC. UE încurajează Republica Moldova să continue implementarea reformelor necesare în spiritul Acordului de asociere.

Pentru a intra în vigoare, acordul urmează a fi aprobat de Comitetul de asociere Republica Moldova - UE în domeniul comerțului.