Grecia, Cipru și Israel au semnat un acord pentru construirea conductei de gaz EastMed

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis (centru), omologul său israelian Benjamin Netanyahu (dreapta ) președintele cipriot Nikos Anastasiadis, Atena, 2 ianuarie 2020.

Grecia, Cipru și Israel au semnat un acord pentru construirea unei conducte subterane de 1.900 de kilometri pentru a transporta gaz natural din estul Mediteranei către Europa și care ar putea ajuta Europa să-și reducă dependența de Rusia pentru aprovizionarea cu energie.

Primul ministru grec Kyriakos Mitsotakis, premierul israelian Benjamin Netanyahu și președintele cipriot Nikos Anastasiades au participat la ceremonia din 2 ianuarie de la Atena pentru a semna acordul pentru așa-numitul proiect EastMed.

Acordul vine în condițiile în care Rusia se pregătește să înceapă pomparea de gaze anul acesta prin două noi conducte către Europa - TurkStream și Nord Stream 2. Președintele rus Vladimir Putin și liderul turc Recep Tayyip Erdogan ar urma să lanseze TurkStream pe 8 ianuarie. Cele trei guverne EastMed speră să ajungă la o decizie finală pentru gasirea investitorilor până în 2022 .