SUA ar putea întreprinde și alte acțiuni similare cu cele la adresa lui Plahotniuc pentru a ajuta Moldova (Dereck Hogan/ ZdG)

Ambasadorul american Dereck J. Hogan

Statele Unite ar putea întreprinde acțiuni similare cu cele la adresa lui Vlad Plahotniuc și în alte cazuri pentru a ajuta Moldova „în lupta pentru justiție”, a scris Ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan, într-un editorial pentru Ziarul de Gardă. „Nimeni nu poate fi mai presus de lege!”, a spus diplomatul american.

„Statele Unite sunt în continuare solidare cu poporul Republicii Moldova în aspirațiile sale pentru un stat de drept mai puternic. Sancțiunile de săptămâna aceasta împotriva dlui Plahotniuc sunt prima acțiune de acest fel întreprinsă de Statele Unite în raport cu Republica Moldova, noi fiind pregătiți să mai întreprindem astfel de acțiuni, în același timp continuând acordarea asistenței economice și tehnice pentru a ajuta Moldova în lupta pentru justiție.

Cred că înțelegem cu toții că această luptă le aparține, în mod primordial cetățenilor Republicii Moldova, instituțiilor sale și conducerii pe care au ales-o. Astfel, le spunem oamenilor curajoși și puternici ai Republicii Moldova: nu vă mulțumiți cu nimic mai puțin decât acțiuni concrete contra corupției. Responsabilizați-vă liderii. De aceasta depinde viitorul – al dumneavoastră și al Republicii Moldova”, a scris Dereck J. Hogan, într-un editorial pentru Ziarul de Gardă.

Statele Unite se așteaptă de la Republica Moldova la reforme credibile și transparente în domeniul justiției, mai scrie ambasadorul.